17 Ağustos 1999’dan bugüne neler değişti? Uzman isimler ‘her an’ diyerek anlattı…

Posted by

Marmara Depremi’nde tek bir tuğlası bile yerinden oynamadı: İşte o mahallenin hikayesi…

  • Haber7 – ÖZEL

Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde meydana gelen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçti.

17 Ağustos 1999 saat 03.02’de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce’de yıkıma neden oldu. Depremde, 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken, 43 bin 953 kişi de yaralandı.

 

 

Türkiye tarihinin en büyük depremlerinden biri olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, son yüzyılda yaşanan diğer büyük depremlerle birlikte hatırlanmaya devam ediyor. Erzincan Depremi, Kahramanmaraş Depremi, Düzce Depremi ve diğerleri, ülkenin deprem gerçeğini vurguluyor. Geçmişte yaşanan bu felaketler, deprem riskiyle baş etme konusunun önemini vurguluyor.

17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin 25. yıl dönümü vesilesiyle Haber7’ye konuşan deprem bilim uzmanları, Marmara Depremi’ni işaret etti. Beklenen Marmara Depremi’ne ilişkin konuşan Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa, İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ve Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki İstanbul’da riskin her geçen gün arttığını söyledi.

 

İSTANBUL DEPREME HAZIR MI?

Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa, 17 Ağustos’ta büyük kayıplar yaşandığını ve o günden bugüne önemli adımların atıldığını ancak yetersiz olduğunu belirtti. Yapı denetim ile ilgili bir yönetmelik çıkarıldığını ancak 6 Şubat’ta yönetmeliğinde yetersiz kaldığını hatırlatan Dr. Süleyman Basa, yer ve yapının aynı anda koordineli şekilde sağlamlaştırılması gerektiğini söyledi.

Zemin ve yapının deprem riski için büyük önem taşıdığını açıklayan Deprem Uzmanı Basa, Gölcük depreminden sonra tüm Marmara’nın deprem açısından odak noktası olduğunu vurguladı.

 

 

Türkiye ekonomisinin büyük bir kısmının İstanbul’da olduğunu belirten Deprem Uzmanı Süleyman Basa, İstanbul’un depreme hazır olmadığının altını çizdi. Basa, İstanbul’da pek çok binanın mühendis bile görmediğini açıkladı. Marmara Denizi’nde her an deprem beklendiğini vurgulayan Basa, 6 şiddetindeki bir deprem ile İstanbul’un yıkılacağını çevre illerin büyük ölçüde etkileneceğine dikkat çekti. Süleyman Basa, sanayinin büyük çoğunluğunun Bursa’da olması ile Gemlik bölgesini vurguladı.

İnsan canının geniş odalardan daha kıymetli olduğunu söyleyen Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa, “Kentsel dönüşüme Avcılar yerine Bağdat Caddesi’nden başlanıyorsa farklı bir amaç güdülüyordur” dedi.

 

 

İŞTE DEPREM ÖNCESİ YAPILMASI GEREKEN ÜÇ UNSUR  

İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, afet yönetiminin önemine dikkat çekti. Toplantı, çalıştay gibi etkinliklerde depremi tartışmanın vakit kaybı olduğu noktasında serzenişlerde bulunan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, artık üç ana hususun yapılması gerektiğini belirtti.

 

 

İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yapılması gereken üç ana unsuru yapısal tehlikelerin azaltılması, halkın bilinçlendirilmesi ve altyapının hazır olması olarak sıraladı. Yapısal stokunun zaman zaman denetlendiğini ancak harekete geçilmediğini söyleyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, 25 senedir binalarda tarama yapıldığını vurguladı. Eşyaların sabitlenmesi noktasında bile yetersiz kalındığını açıklayan Kadıoğlu, altyapının da yetersiz olduğunu vurguladı.

Afet planlamasında bu üç unsurun hazır olması gerektiğinin önemine değinen Prof. Dr. Kadıoğlu, mevcut kentsel dönüşüm hızıyla tüm riskli binaların 50 sene içerisinde de bitmeyeceğini belirtti. Toplum tabanlı afet yönetiminin gerekli olduğunu savunan Mikdat Kadıoğlu, deprem sonrası için senaryonun felaket olduğunu belirtti.

 

 

JAPON UZMANDAN ‘HER AN’ DEPREM UYARISI

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, deprem gerçeğinin unutulduğunu belirtti. Yoshinori Moriwaki, Türkiye’de her an her yerde deprem olabileceğini ve depreme hazır olunmadığını söyledi. 6 Şubat depremlerinin hasarına değinen Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, 25 senede önlem alınamadığını açıkladı.

 

 

Doğu Anadolu Fay hattından Bingöl Karlıova bölgesinde deprem beklediklerini söyleyen Moriwaki, Marmara’da ise İstanbul ve Gemlik bölgesine dikkat çekti. Çanakkale – Gelibolu’da da tehlikenin büyük risk oluşturduğunu belirten Uzman Yoshinori Moriwaki, acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Yönetimler ile vatandaşın deprem noktasında koordineli hareket etmesi gerektiğini açıklayan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, 17 Ağustos 1999’dan bugüne birçok önlemin alınabileceğini ancak alınan önlemlerin de yetersiz olduğunu dile getirdi.

Deprem eğitiminin çocuklardan başlaması gerektiğini savunan uzman isim Moriwaki, yer ve binanın mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Yapı stokunun önemine değinen Moriwaki, depremin değil binanın öldürdüğünü bir kez daha hatırlattı.

 

 

KAYNAK: HABER7

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir