Laboratuvar çalışmalarıyla veba dirençli kerevit nesli yetiştirildi

Isparta’da Veba Dirençli Kerevit Yavruları Üretildi

Isparta’da bulunan Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM) mühendisleri tarafından gerçekleştirilen üç yıllık bir çalışma sonucunda laboratuvar ortamında veba barındırmayan daha dayanıklı kerevit yavruları yetiştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren SAREM Kerevit Araştırma Merkezi’nde çevresel koşullara dirençli ve veba barındırmayan kerevit üretimi için yoğun bir çalışma yürütüldü.

Bu önemli projenin adı “Kerevit Yumurtalarının Kuluçka Performansı” olarak belirlendi ve SAREM Müdürü Dr. Oğuz Yaşar Uzunmehmetoğlu liderliğindeki 10 kişilik ekip tarafından gerçekleştirildi. Eğirdir Gölü’nden toplanan anaç kerevit yumurtaları, laboratuvar ortamında 4 ay boyunca kuluçkaya yatırıldı.

Çalışmanın belirli aşamalarında veba barındırmayan, çevresel faktörlere karşı dirençli kerevit yavruları elde edildi.

“Kerevit, Önemli Bir İhraç Kalemidir”

SAREM Müdürü Uzunmehmetoğlu, kerevitin “tatlısu ıstakozu” olarak bilindiğini ve oldukça önemli bir su ürünü olduğunu belirtti. Ayrıca, kerevit üretiminin ülkemizde sadece doğal stoklardan avlanarak yapıldığını ve henüz yetiştiriciliğinin gerçekleşmediğini vurguladı.

Uzunmehmetoğlu, çalışmanın önemini vurgulayarak, yapılan araştırmalar sonucunda kerevit yavrularının sağlık oranlarının büyük ölçüde arttığını ve gelecekte bu türün yetiştiriciliğine katkı sağlanabileceğini belirtti.

Veba riskinden arındırılan kerevit yavruları ile ilgili olarak Uzunmehmetoğlu, “Yaptığımız çalışma sayesinde kerevit yavrularının yaşama oranını yüzde 90’lara kadar çıkarmayı başardık. Artık kerevit yetiştiriciliğinde önemli bir adım atmış bulunmaktayız.” sözleriyle çalışmanın önemine dikkat çekti. (AA)

Related Posts

Nissan fabrikaları kapanıyor mu? Japon otomotiv devi yolun sonuna geldi

Japon otomotiv devi Nissan, ekonomik darboğazın etkisiyle radikal adımlar atmaya hazırlanıyor. Elektrikli araç devrimi, Çinli üreticilerin agresif yükselişi ve küresel talep daralmasıyla sarsılan şirket, Japonya’daki bazı fabrikalarında üretimi durdurmayı planlıyor. Honda’nın birleşme teklifinden vazgeçmesiyle yalnız kalan Nissan, aşırı üretimi azaltmak ve yeniden yapılanmak için fabrikalarını kapatma seçeneğini de değerlendiriyor. Nikkei’nin haberine göre bu kararlar henüz netleşmedi ancak şirketin yüzleştiği zorluklar, otomotiv sektöründe ayakta kalmanın her geçen gün daha da zorlaştığını ortaya koyuyor.

Sıfır faizli otomobil kredisi: 1.5 milyon TL’ye kadar ödeme

Otomobil almak isteyenler için sıfır faizli kredi kampanyaları devam ediyor. Bazı markalar, 1.5 milyon liraya kadar sıfır faizli kredi imkânları sunarak tüketicilere büyük avantaj sağlıyor. Artan otomobil fiyatları karşısında, cazip ödeme seçenekleriyle dikkat çeken bu kampanyalar, yüksek faiz oranlarından kaçınmak isteyenler için önemli bir fırsat sunuyor.

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.

Dünya İnsansı Robot Oyunları, Pekin’de düzenlenecek

Çin’in ev sahipliğinde düzenlenecek 2025 Dünya İnsansı Robot Oyunları’nın ağustos ayında Pekin’de düzenleneceği bildirildi.