Odatv iki yıl önce uyarmıştı

Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Olayda can kaybı olup olmadığı henüz bilinmezken Vali Hamza Aydoğdu toprak altında kalan işçiler olduğunu ancak sayının henüz belli olmadığını söyledi. Erzincan Belediye Başkanı en az 9 kişinin toprak altında olduğunu duyurdu. AFAD, bölgeye 9 ilden arama kurtarma ekibi sevk edildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 işçiye ulaşılamadığını duyururken Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun ise “10-12 işçinin toprak altında olma ihtimali var” ifadelerini kullandı.

Çöpler Altın Madeni, siyanür sızıntısı nedeniyle daha önce ceza alan Anagold Madencilik tarafından işletiliyordu. Anagold şirketi, olaya ilişkin bir de açıklama yaptı. Açıklamada şunlar dendi:
“Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.”

İKİ YIL ÖNCE UYARDIK

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni faaliyetleri, çevreye siyanür saçtığının ortaya çıkmasının ardından durdurulmuştu. Türkiye’de siyanürle altın ayrıştırmaya 2001 yılında başlandığını ifade eden Odatv yazarı İbrahim Gündüz, şu anda Türkiye’de 19 madende siyanür dâhil çeşitli kimyasalların kullanıldığını belirterek “Cehennem Çukuru” dediğimiz atık havuzları sadece İliç’te değil. Türkiye’nin her bölgesinde bu tehlike var. 19 maden işletmesinde siyanürle altın ayrıştırması yapılıyor” demişti.

Odatv Youtube’ta iki yıl önce yaptığı haberle sadece bölge halkını değil tüm Türkiye’yi etkileyen altın madeni hakkında uyarılarda bulunmuştu. İktidara yakınlığı ile bilinen Çalık Holding’in Kanadalı ortağı ile birlikte işlettiği madende yılda 6 bin ton siyanür 9 bin ton sülfürik asit kullanılıyor. Bölgede siyanür zehirlenmesinden hayatını kaybeden vatandaşların olduğu raporlandı.

2010 yılında çalışmaya başlayan madenin 197 futbol sahası büyüklüğünde 47 milyon metreküplük zehirli atık barajı yapıldı. Köylülerin itirazları da bu zehri durdurmaya yetmiyor. İtiraz kararına rağmen valilik ve kaymakamlıktan köylülere baskı yapıldı. Köylüler maden dolayısıyla ne temiz hava ne temiz yiyecek kaldığını ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir