Yeni Yatırımcı Profilleri ve Davranışları Araştırmasına göre, son iki yılda yatırımcı sayısı 5.3 milyon artarak 7.6 milyona çıktı

FutureBright Group ile araştırma ve danışmanlık şirketi FutureWise işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Yeni Yatırımcı Profilleri ve Davranışları Araştırması’, Türkiye’nin değişen yatırımcı profilini ortaya çıkardı. Araştırmanın çıkış noktasını oluşturan temel verilere göre Türkiye’de yatırımcı sayısı 2021-2023 arasındaki iki yıllık dönemde ciddi bir sıçrama yaparak, 5,3 milyon artarak 7,6 milyona çıktı. Bu artışın büyük kısmı ise, 2023 yılının ikinci yarısında gerçekleşti.

YATIRIMCI PROFİLİ HIZLA DÖNÜŞÜYOR

Buna göre 2021-2023 arasında en çok yatırımcı artışı, 100 bin TL’ye kadarki hisse senedi portföylerinde yaşandı. Bu küçük yatırımcılar içinde ise, en çok düşük gelirliler, 20-29 yaş aralığındaki gençler ve başta ev hanımları olmak üzere kadınlar özellikle ön plana çıkıyor.

Bu ‘yeni’ küçük yatırımcı kitlesini yatırıma yönelten faktörler arasında yüksek enflasyon, azalan gelirler ve uzun süre baskılanan mevduat getirileri karşısında kendilerini güvence altına almak, birikimlerini korumak, borçlarını ödemek, temel giderlerini karşılamak ve aylık kazançlarını artırmak gibi motivasyonlar başı çekiyor. Başka bir deyişle yüksek enflasyon ve ekonomik belirsizlikler, insanları yalnızca gelecekleri için birikim yapmak üzere değil, bugünkü gelirlerini artırmak üzere de yatırım yapmaya yönlendiriyor.

HALKA ARZLAR VE HİSSE SENEDİ İŞLEMLERİ CEZBEDİYOR

Son dönemde yeni yatırımcıları en çok cezbeden yatırım seçenekleri ise, halka arzlar ve hisse senedi işlemleri. Buna göre her 10 yatırımcıdan 6’sı halka arzları haftalık olarak yakından takip ettiğini ifade ediyor. Hisse senedi söz konusu olduğunda aylık kazanç sağlamak, gelecek güvencesinin bile önüne geçmiş durumda.

Bu yatırımcıların portföyleri içinde TL mevduat ve yastık altı birikim gibi risksiz enstrümanlar önemini hâlâ koruyor. Getiri beklentisi daha yüksek olanlar ise, kripto para gibi daha riskli yatırım araçlarına yöneliyor.

YATIRIM TAVSİYELERİ SOSYAL MEDYADAN

Yeni yatırımcılar, bilgi ihtiyaç ve eksikliklerini ise, büyük ölçüde sosyal medya platformları üzerinden gidermeye çalışıyorlar. Araştırmaya katılanların yüzde 48’i uzmanların sosyal medya üzerinde yaptıkları yorumları takip ettiklerini söylerken, yüzde 44’ü yakınlarından veya arkadaşlarından tavsiye aldıklarını beyan ediyorlar. Bu amaçla finansal analiz şirketlerinden destek alanların oranı ise yüzde 32.

Raporun iş dünyası açısından en önemli bulgularından birine göre, yatırımların büyük kısmı halen banka kanalları ve özellikle mobil bankacılık uygulamaları üzerinden gerçekleşirken, yatırım odaklı yeni nesil platformlara ilgi de artıyor

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir