Tarihi metinler doğrulandı: Keşfedilen iskelet, gladyatör – aslan savaşlarını kanıtlıyor

Roma Devrinde Keşfedilen Gladyatör İskeleti, Tarihin Korkunç Gerçeğini Ortaya Çıkarıyor

Dünya tarihinin en vahşi ve kanlı çağları, batı medeniyetinin çok övündüğü Roma dönemine denk geliyor olabilir. Tüm toplumun sistematik şekilde ve büyük bir hevesle insanların birbirini canlı canlı kesip parçaladığı gladyatör dövüşlerinde zevk çığlıkları attığı Roma dönemine ait kalıntılar bugün bize pek çok şey anlatıyor.

Roma’da, gladyatörlerin arenaya çıkıp sadece birbirleriyle savaşmadığı, bazı özel dövüşlerde arenaya dev vahşi kedilerin, aslanların, kaplanların bırakıldığına dair de tarihi metinler ve heykeller bulunuyor. Gözlerini kan bürümüş vahşi Roma halkının çok sevdiği bu kan gösterilerinde aslanlar arenadaki gladyatörleri parçalayıp yerken, tribünleri dolduran binlerce Romalı’nın mutluluktan kendilerinden geçtiğini ve Roma yöneticilerinin halkı mutlu etmek için bu tür gösterileri düzenli olarak sergilediğini biliyoruz. Öyle ki, bugün futbol / spor alanındaki fikstürlere sahip olduğumuz gibi, Roma’da gladyatör dövüşlerinin belirlenmiş düzenli tarihleri vardı. Vahşiliğin boyutlarını varın siz düşünün…

Yine de, gladyatör dövüşlerinde aslanların da yer aldığına dair çok net bir kanıt şimdiye kadar yoktu. Ancak yeni bir keşif, bu kanıtı ortaya çıkartmış gibi görünüyor.

Gladyatörleri aslanlara parçalatıp keyifle seyretmişler

Kuzey İngiltere’deki York’ta bulunan Roma dönemine ait bir gladyatör iskeleti, büyük bir kedi tarafından ısırıldığına dair işaretler gösteriyor ve böylece gladyatörlerin aslanlar ve diğer korkunç hayvanlarla savaştığına dair ilk arkeolojik kanıtı sağlıyor. Daha önce, Roma medeniyetinin bu vahşi insan-hayvan mücadeleleri yalnızca yazılı ve sanatsal kaynaklarda görülüyordu.

Kısacası, Roma medeniyeti binlerce yıl boyunca düzenli olarak insanları aslanlara yedirtmiş, birbirine kestirmiş ve parçalanan insan bedenlerinin arasında akan kanı seyrederek zevk içinde yaşamış…

Related Posts

En tehlikeli tuz göllerinde yaşıyor: Bu tek hücreli mikrop çok hücreli bir yaratığa dönüşebilir!

Brandeis Üniversitesi patobiyoloğu Theopi Rados liderliğinden yapılan araştırmada en tehlikeli tuz göllerinde yaşayan tek hücreli bir mikrobun ok hücreli bir dokuya dönüşme yeteneğine sahip olduğu ortaya çıktı.

Huawei ICT Day 2025: Endüstriyel dönüşümde yeni adımlar İstanbul’da tartışıldı

Huawei, 18 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirdiği ICT Day 2025 etkinliğinde, yapay zekâ, bulut bilişim, 5G ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi teknolojilerin sanayiye entegrasyonuna odaklandı. Etkinlik, sektör temsilcileri ve iş ortaklarını bir araya getirerek üç ayrı sektörel oturumla tamamlandı.

Android 16 HyperOS 3.0 alacak Xiaomi, Redmi ve POCO cihazlar

Xiaomi, Android 15’i yayınlamakta hızlı davrandı. Diğer markalardan milyonlarca Android kullanıcısı hala Android 15’i beklerken ve Xiaomi tarafından güncelleme listesi tamamlanmak üzere. Öte yandan Xiaomi, Android 16 beta sürümünü de seçili …

Intel’de dönüşüm başladı: İşten çıkarmalar, yeniden yapılanma ve dahası

ABD merkezli teknoloji devi Intel, yeni CEO’su Lip Bu-Tan yönetiminde radikal bir dönüşüm sürecine giriyor. Şirketin 2025 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarının açıklanmasıyla eş zamanlı olarak yapılan açıklamada, Intel’in kapsamlı bir yeniden …

Ghost of Yotei çıkış tarihi açıklandı: İşte yeni fragman

2020 yılında Sucker Punch tarafından geliştirilen ve Sony Interactive Entertainment tarafından yayınlanan bir aksiyon-macera oyunu Ghost of Tsushima’nın devam oyunu Ghost of Yotei için çıkış tarihi açıklandı. Üstelik Türkçe dil desteğiyle geliyor …

DeepSeek krizi büyüyor: Kullanıcı komutlarını da sızdırmış

Güney Kore, Çin merkezli yapay zeka modeli DeepSeek’in sızdırdığı veriler arasında kullanıcı komutlarının da bulunduğunu açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir