Vatikan’da papa seçimi başlıyor: Sonuç beyaz dumanla duyurulacak

Vatikan’da Yeni Papa Seçimi İçin Zorlu Toplantı Başladı

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in 21 Nisan’da vefatının ardından dünyanın dört bir yanından gelen 133 kardinal, yeni papanın belirlenmesi için toplandı. Aziz Petrus Bazilikası’nda gerçekleştirilen toplantıda, Kardinal Giovanni Battista Re kardinalere “zor ve karmaşık” bir dönemde Kilise’ye rehberlik edecek liderin seçilmesi çağrısında bulundu.

Konklav öncesinde kardinaller, dış dünyayla iletişimi engellemek amacıyla Vatikan topraklarında mobil sinyalleri devre dışı bıraktı. Seçici 133 kardinal, Sistina Şapeli’nde İncil üzerine yemin ederek hiçbir bilgiyi paylaşmayacak ve ilk oturum için ilahiler eşliğinde kapalı oturuma girecekler.

  • Bugün 1 oylama yapılacak

Sistina Şapeli’nde kapanacak kardinaller, tarihi bir ritüel çerçevesinde Papa’yı seçecekler. Kardinaller, gizli oturumda gün içinde sadece bir oylama gerçekleştirecekler ve en fazla 4 defa oy kullanabilecekler.

  • İlkler yaşanıyor

Konklavda 71 farklı ülkeden 133 kardinal bulunuyor. Bu seçimde 15 ülke, tarihlerinde ilk defa seçici kardinallerle temsil ediliyor. Seçim sürecinin birkaç gün sürebileceği öngörülüyor.

Gözler papanın seçildiğini ilan edecek beyaz dumanda

Oy pusulalarının yakılması ve bacadan çıkan siyah duman, sonuçsuz oy anlamına gelecek. Beyaz duman ve çan sesleri ise yeni liderin seçildiğini gösterecek. Kardinaller, uzlaşı sağlayamazlarsa misafirhane de kalarak yeni lider için karar vermek üzere görüşecekler. Dışarıda binlerce Katolik, yeni papanın seçildiğini müjdeleyen beyaz dumanı bekleyecek.

Related Posts

Özel sektör öğretmenlerinden ‘Büyük Öğretmen Yürüyüşü’nden sonra açıklama

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyeleri 25 Haziran’da başlattıkları ve 1 Temmuz’da Ankara’da tamamladıkları “Büyük Öğretmen Yürüyüşü”ne ilişkin açıklama yaptı.

Yunanistan’da orman yangını: 5 ev ve üzüm bağları zarar gördü

Yunanistan’da orman yangını: 5 ev ve üzüm bağları zarar gördü

Harkiv ve Donetsk’te 2 yerleşim yeri Rusya kontrolüne geçti

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna’daki faaliyetleriyle ilgili güncel bilgi paylaşıldı. Rus güçlerinin Ukrayna cephesindeki pozisyonlarını güçlendirdiği belirtilen açıklamada, “Harkiv bölgesinde …

Orta Doğu’yu şoke eden yasa tasarısı geçerse, ABD’nin B-2’leri İsrail’e gidecek

ABD Kongresi’ne sunulan yasa tasarısı kabul edilirse, tarihte ilk kez B-2 hayalet bombardıman uçakları yabancı bir orduya açılacak. Başkan Trump’a İsrail’e bu uçakları operasyonel olarak kullandırma yetkisi verecek tasarı, İran’ın nükleer silah geliştirme ihtimaline karşı Washington’un yeni stratejisini yansıtıyor.

Üç günlük servet sahibi oldular

Sistemdeki basit bir hesaplama hatası, binlerce Norveçliyi kısa süreliğine milyoner ilan etti. Üç gün boyunca büyük ikramiyeyi kazandığını düşünen oyuncular, gerçeği öğrendiklerinde büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Ankaralılar dikkat! Bu yollar trafiğe kapatılacak

Ankara Emniyet Müdürlüğü, kentte bazı yolların yarın saat 14.00’ten itibaren araç trafiğine kapatılacağını duyurdu.