Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Kabızlık Belirtileri ve Önlemleri

Kabızlık, haftada üçten az tuvalete çıkma durumu olarak tanımlanır. Ancak uzmanlara göre, kabızlığın sadece bu belirtiyle sınırlı olmadığını belirtiyorlar. Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer’e göre zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumlar da kabızlık olarak değerlendirilebilir. Beslenme ve diyet alışkanlıklarının kabızlığın oluşmasında büyük rol oynadığını belirten Atamer, su ve lifli gıdaların yetersiz tüketimi durumunda kabızlığın ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Özellikle orta ve ileri yaşlarda ve kadınlarda kabızlık sorununun daha sık görüldüğünü vurguluyor.

Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın tedavisinde su tüketiminin önemine vurgu yapıyor. Su tüketiminin yetersiz olmasının kabızlığın en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirten Atamer, lifli gıdaların tüketilmesi, düzenli egzersiz yapılması gibi önerilerde bulunuyor.

Yaşlanmayla birlikte bağırsak hareketlerinin yavaşladığını ve bu durumun kabızlığa zemin hazırladığını ifade eden Prof. Dr. Aytaç Atamer, yaşlılarda sosyal hayata aktif katılımın ve düzenli egzersizin kabızlığı önlemede önemli rol oynadığını vurguluyor. Beslenmede lifli gıdaların önemine de değinen Atamer, yaşlılar için lifli gıdaların sık tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kabızlığın tedavisinde ilaç kullanımının da gerekebileceğini belirten Atamer, kişinin tuvalet ihtiyacını ertelememesi gerektiğini vurguluyor. Uzun süreli kabızlığın bağırsaklarda sorunlara yol açabileceğini belirten Atamer, bol su içme, lifli gıdalar tüketme ve düzenli egzersiz yapma alışkanlıklarının kabızlık sorununu çözebileceğini belirtiyor.

Kabızlıkla Başa Çıkmanın Yolları

  • Su tüketimini artırın
  • Lifli gıdaları sıkça tüketin
  • Düzenli egzersiz yapın
  • Tuvalet ihtiyacını ertelemeyin
  • Bol miktarda su için ve lifli gıdalar tüketin
  • Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinin

Kaynak: BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Related Posts

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor

Kıyafetin bel kısmı tam oturuyor ama göbek bölgesi sarkıyor mu? Aynada düz bir karın görmek isterken, doğumdan sonra sarkan cilt sizi rahatsız mı ediyor? Ya da epeyce kilo verdiniz ama fazlalıklar hâlâ orada mı duruyor? Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ömercan Yağız Öksüz, hastaların karın estetiği ameliyatına dair en çok yönelttikleri soruları yanıtladı.

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

“Çok parçalı değil, günün ekonomik gerçeklerine uygun tek kalem adil ücret istiyoruz”