Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Prof. Dr. İlhan Çetin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Hakkında Uyardı

SCÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. İlhan Çetin, kırsal bölgelerde görülen ve Türkiye genelinde 23 yıldır ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Çetin, nisan ayının gelmesiyle birlikte vakaların tekrar arttığına dikkat çekerek, “Özellikle Orta ve Doğu Anadolu Bölgesi illerinde, Sivas, Yozgat, Tokat, Amasya, Giresun, Erzincan, Gümüşhane gibi illerimizde kene ısırma vakaları artmaya başladı. Bu durum KKKA hastalığı vakalarının hem ilimizde hem de çevre illerde arttığını göstermektedir.”

Mayıs ayı itibariyle kene popülasyonunun artmasıyla kene ısırma vakalarının da artabileceğini ve dolayısıyla KKKA hastalığı vakalarında bir artış olabileceğini öngördüklerini belirten Çetin, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaya çağırdı. Açık alanda faaliyet gösteren kişilerin bu konuda çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çetin, tedbirler hakkında şunları söyledi:

  • Otluk alanlarda dolaşırken pantolon paçalarını çorapların içine sokmak önemlidir.
  • Açık renkli giysiler giymek, kenelerin fark edilmesi açısından faydalıdır.

Prof. Dr. Çetin ayrıca, kene popülasyonunun Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu, Afrika ve Balkanlar gibi bölgelere de yayılmaya başladığını belirterek, “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı bulaştıran kenelerin göçmen kuşlar aracılığıyla farklı bölgelere taşınabildiği unutulmamalıdır” dedi.

Aşı çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Çetin, mRNA teknolojisiyle üretilen aşıların etkisinin daha yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, KKKA hastalığının tedavisinde antiviral ilaçlar kullanıldığını ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilaç geliştirme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Related Posts

Erzincan’da Uyuşturucu Operasyonu: 56,85 Gram Bonzai Ele Geçirildi

Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, uyuşturucu madde ticareti ve kullanımıyla ilgili yaptığı operasyonda 56,85 gram bonzai ele geçirdi ve 2 kişiyi gözaltına aldı.

Doktorlara kötü haber! Robot cerrah sıfır hata ile ameliyat yaptı

Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, yapay zeka ile donatılmış otonom bir robotun safra kesesi alma ameliyatını tam bağımsız şekilde ve yüzde 100 doğrulukla tamamladığını duyurdu. Bu gelişme, gelecekte ameliyathanelerde insan cerrahların yanında veya yerine görev alabilecek robotlara dair önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Güneş kremi kullanımı yaz kış sürekli olmalı: Uzmanından kritik uyarılar

Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremi kullanımı hayati önem taşıyor. Uzmanlar, güneş koruyucunun doğru seçilmesi, yıl boyu düzenli ve yeterli miktarda uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor

Kıyafetin bel kısmı tam oturuyor ama göbek bölgesi sarkıyor mu? Aynada düz bir karın görmek isterken, doğumdan sonra sarkan cilt sizi rahatsız mı ediyor? Ya da epeyce kilo verdiniz ama fazlalıklar hâlâ orada mı duruyor? Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ömercan Yağız Öksüz, hastaların karın estetiği ameliyatına dair en çok yönelttikleri soruları yanıtladı.