Çin’den düşük enflasyon hamlesi: Sert fiyat düşüşleri denetleniyor!

Çin’de Hükümet, Deflasyonla Mücadele İçin Düzenlemeleri Sıkılaştırıyor

Çin’de devam eden deflasyon baskılarına karşı hükümet, Çinli şirketlerin fiyat indirim yarışını durdurmak amacıyla düzenlemeleri sıkılaştırma kararı aldı.

Deflasyon ve Ekonomiye Etkileri

Deflasyon, yani fiyatların belirli bir dönemde sürekli düşmesi, Çin ekonomisinin önemli sorunlarından biri haline geldi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre tüketici fiyatları 27 aydır neredeyse sabit seyrediyor. Üretici fiyatları ise 32 aydır düşüşte. Bu durum üzerine Çin hükümeti, resmi enflasyon hedefini 2025 yılı için yüzde 2’ye düşürdü.

Düzenlemeler ve Denetimler Sıkıyor

Çin Merkez Mali ve Ekonomi İşleri Komisyonu, Xinhua haber ajansına yaptığı açıklamada, “Düzensiz şekilde düşük fiyat rekabetine giren firmaların kanun ve düzenlemelere göre denetlenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise artan deflasyon endişeleri nedeniyle yerli firmaların agresif fiyat indirimlerine yönelik denetimlerin sıkılaştırılacağını duyurdu.

Deflasyonun Sosyal ve Ekonomik Yansımaları

Deflasyonun etkileri çalışan maaşlarında kesintilere ve emlak fiyatlarında büyük düşüşlere yol açtı. Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Qiushi, sanayide aşırı kapasitenin uzun vadeli büyümeyi tehdit ettiğini belirterek, fiyat savaşları ve adil olmayan rekabeti tetikleyen uygulamalara karşı sert önlemler çağrısında bulundu.

Sektörlerde Aşırı Rekabet

Makalede, şirketlerin ve yerel yönetimlerin sınırlı talep ortamında pazar payı kazanmak için aşırı yatırımlar yaptığı, bunun sürdürülebilir gelir artışı sağlamadığı vurgulandı. Bazı firmaların maliyet düşürmek için kaliteyi düşürdüğü, inovasyonu engellediği ve tüketici çıkarlarını zedelediği belirtildi. Fotovoltaik, lityum pil, elektrikli araç ve e-ticaret sektörleri bu yoğun rekabetin öne çıktığı alanlar arasında yer aldı.

Enflasyonun Düşük Seyirmesi Nedenleri

Dünya genelinde enflasyonla mücadele edilirken Çin’de enflasyonun düşük seyretmesinin nedenleri arasında aşırı kapasite ve ticaret savaşları öne çıkıyor. Çinli üreticilerin stok fazlasını eritmek için fiyatları düşürmesi, şirketler arasında fiyat kırma yarışına sebep oldu ve tüketici alışkanlıklarını etkiledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi politikaları nedeniyle ABD’ye satışların azalması ve iç talebin zayıf kalması fiyatların düşmesine yol açtı.

Deflasyonun Geleceği ve Ekonomiye Etkisi

Analistler, değişen tüketici alışkanlıklarının indirimleri artırarak deflasyonun kalıcı hale gelmesine sebep olabileceğini ve 19 trilyon dolarlık Çin ekonomisinin istikrara kavuşmasının zorlaşacağını ifade ediyor.

Related Posts

ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 68,68

ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 68,68

Batı Akdeniz’in ihracatı arttı

Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) üyelerince 6 ayda yapılan ihracat 1 milyar 381 milyon 719 bin 823 dolar oldu.

AJet, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Şam’a ilk uçuşunu tamamladı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan (İSG) Suriye’nin başkenti Şam’a yapılan ilk sefer başarıyla icra edildi.

En düşük emekli maaşı artırılacak mı? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamları için geri sayım başladı. Perşembe günü TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Peki 14 bin 469 TL olan en düşük emekli aylığı da artacak mı? Merak edilen soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yanıt verdi. İşte detaylar… 

Boğaz’ın incisi yarı fiyata gitti

İstanbul Kuruçeşme’deki Les Ottomans otelin bulunduğu yalının satışı için açık artırma usulüyle dijital ihale yapıldı. İhaleyi, 3.2 milyar lira veren Serdar Bilgili’nin şirketi BLG Varlık Yönetim kazandı. Otelin eski sahibi Ünal Aysal, iptal davası açacağını açıkladı.

UTTS’de son gün: TTB takmayanlara140 bin liraya kadar ceza

UTTS’de son gün: TTB takmayanlara140 bin liraya kadar ceza