İzmir’deki Yangınların Erozyon Riski

İzmir’deki Orman Yangınları Erozyon ve Sel Tehlikesini Artırıyor

JEOLOJİ Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, son bir ayda İzmir’deki yangınlarda yaklaşık 25 bin hektar alanın zarar gördüğünü belirtti. Önalan, “Yağışların artmasıyla birlikte yanan bu alanlarda erozyon olacak. Erozyonla çok değerli olan bitkisel toprağı kaybediyoruz. Toprak sellerle birlikte vadilere, sonra yerleşim merkezine, oradan da denize akacak” dedi.

Türkiye’de yaz aylarıyla birlikte artan orman yangınları, doğa ve insan yaşamını tehdit ediyor. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, “Yangın mevsiminin bitmesine daha 1,5 ay var. Son 1 ay içerisinde 80 bin hektarın üzerinde alan yandı. Bunun 25 bin hektarının İzmir’de olması çok üzücü. Yağışların artmasıyla birlikte yanan alanlarda ciddi bir erozyon tehlikesi var” şeklinde konuştu.

‘Ormanlar Yok Olduğunda Topraklarınız Korumasız Kalıyor’

Önalan, her yıl Türkiye’de erozyonla birlikte Kıbrıs büyüklüğündeki toprak parçasının yok olduğuna dikkat çekerek, “Ağaçlar ve ormanlar erozyonu önlemede en büyük etken. Ormanlar yok olduğu zaman topraklarınız korumasız kalıyor ve erozyona uğruyor. Ormanlar yağmurları tutucu özelliğe sahip. Ormanı yok ederseniz yağan yağmur suları direkt vadilerin içine, oradan da yerleşim alanlarına doğru geliyor ve çok ciddi bir sel tehlikesi oluyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kısa, orta ve uzun vadede önlemler alınmazsa yanan orman alanlarında ciddi seller ve toprak kayıplarıyla karşılaşılacağını belirten Önalan, “Yangın meydana gelen her yerde erozyon riski var. Erozyonla çok değerli olan bitkisel toprağı kaybediyoruz. Toprak sellerle birlikte vadilere, sonra yerleşim merkezine, oradan da denize akacak, topraklarımızı kaybedeceğiz. Orman yangınlarının olduğu her yerde erozyonla karşılaşacağız” ifadelerini kullandı.

‘Yangına Komşu Olan Yerleşim Alanlarına İmar İzni Verilmemeli’

Önalan, “Yangına komşu olan yerlerdeki yerleşim alanlarına imar izni bir daha verilmemeli. Yanan bölgelerde öncelikle etütler yapılmalı, yerleşime uygun alanlar değilse bu yerler mutlaka yerleşim dışı bırakılmalı. Yandıktan sonra o alanda tekrar inşaat yaparsanız, 10 yıl sonra tekrar yanar. Yanan yerler imara açılırsa elimizde ne orman ne de kültür varlığımız kalır” dedi.

Önalan, “İlçe merkezine kadar yangın yürüyor, merkezi komple taşıyacağız demiyoruz ama ormanların içerisinde kalan sitelere bir daha imar izni verilmemeli. Bölgeye özgü endemik ağaçlar dikilip, orman alanı olarak kalmalı” şeklinde sözlerini tamamladı.

Related Posts

Çağatay Ulusoy’u daha önce böyle görmediniz! Yeni imajı hayranlarını ikiye böldü

“Eşref Rüya” dizisinin yıldızı Çağatay Ulusoy yeni imajıyla adından söz ettirdi. Bıyık bırakan oyuncu yeni imajıyla hayranlarını ikiye böldü. Bazıları bıyığın Ulusoy’un imajına hava kattığını belirtirken bazıları ise Tamer Karadağlı ve Bayhan benzetmesi yaptı.

Kırmızı bültenle aranan 14 kişi yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kırmızı bültenle aranan 14, ulusal seviyede aranan 1 suçlunun Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Belçika, Sırbistan ve KKTC’den Türkiye’ye getirildiğini bildirdi.

Taraftar havaalanına akın edecek: Osimhen için resmi belgeler hazırlandı, İstanbul’a iniş tarihi belli oldu

Galatasaray taraftarının heyecanla beklediği Osimhen transferinde geri sayım başladı. İşte son ayrıntılar ve İstanbul’a geliş tarihi…

Konserde sarmaş dolaş yakalanmıştı: Astronomer CEO’su Byron istifa etti

New York merkezli teknoloji şirketi Astronomer’ın CEO’su Andy Byron, 16 Temmuz’daki Coldplay konserinde bir çalışanına sarılırken görülmesinin ardından görevinden istifa etti.

Bahçeli Kamu-Sen ile Buluştu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kamu-Sen’in 33. yıl dönümünde Önder Kahveci ile bir araya geldi.

Birgül Erken Türkiye Rekoru Kırdı

Antalya’da düzenlenen Şampiyonada Birgül Erken, paletsiz sabit ağırlık kategorisinde 38 metreye dalarak Türkiye rekoru kırdı.