Asgari ücret zammı için geri sayım başladı! 2024 yılı maaş tablosu ortaya çıktı! İşte masadaki formüller

Orta Vadeli Programlar’ın (OVP) tahminlerine göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 37.76 olarak öngörülüyor. Bu oran hesaba katılırsa, net asgari ücretin 15 bin 707 lira seviyelerine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Refah payının eklenmesiyle birlikte bu tutarın daha da artması bekleniyor. Memur maaşlarına Ocak ayında enflasyon farkıyla birlikte yüzde 50 civarında bir zam yapılacağı öngörülüyor ve bu artışın asgari ücrete de yansıyabileceği ifade ediliyor.

Bu senaryoya göre, yeni asgari ücretin net olarak 17 bin 103 lirayı bulacağı tahmin ediliyor. Türk-İş’in yaptığı araştırmaya göre, bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise 17 bin 803 lira olarak belirlendi. Eğer bu tutar net asgari ücret olarak uygulanırsa, yaklaşık yüzde 56.13’lük bir artış ortaya çıkacak.

SGK UZMANI DA HESAPLADI

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, hesaplamalar yaptı. “Tabii ki enflasyon burada belirleyici bir faktör. Enflasyonla ilgili yıl sonu tahminleri mevcut” diyerek konuşan uzman, “Eğer yıl sonu enflasyonu yüzde 62 gibi bir seviyeye ulaşırsa, 2023’ün son 6 ayı için enflasyon yüzde 35,26 olarak hesaplanacak.

Bu durumda asgari ücret 15.422 liraya yükselecek. Yüzde 65’lik bir yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 37,77’lik bir artışa işaret ediyor. Net asgari ücret rakamı 15.708 liraya çıkacak. Yüzde 68’lik bir zam durumunda ise 6 aylık enflasyon yüzde 40,26’lık bir artışla 15.992 liraya yükselecek” şeklinde konuştu.

REFAH PAYI VERİLECEK Mİ?

Geçmiş dönemlere bakıldığında 5-8 puan arasında refah payı verildiğini anımsatan SGK Uzmanı Emin Yılmaz, “Kabaca yüzde 40’lık zamma yüzde 10 refah payı verdiğimizde 17.103 TL sınırına ulaşmış olacak.

Burada enflasyon referans rakamımız ise enflasyonun da üzerinde bir rakam olması lazım ki buradaki vatandaşımız ezilmesin. Benim şahsi tahminim yüzde 40 ila yüzde 50 arasında bir açıklama olacağıdır. Rakamın 16 bin ila 17.103 lira arasında olması muhtemel gözüküyor” dedi.

ASGARİ ÜCRET DİĞER ÇALIŞANLARA NASIL YANSIYACAK?

Asgari ücretin yükselmesiyle birlikte işyerlerinde daha yüksek maaş alan çalışanların alacağı para da yeniden belirlenecek. Ayrıca, asgari ücret kadar tutarın vergi dışı olması, brüt ücretle çalışanlara avantaj sağlayacak.

Net ücret üzerinden anlaşma yapılan çalışanlar, gelir vergisi diliminden etkilenmeyecekleri için onlar için bir avantaj oluşmayacak. Ancak net ücretle çalışanlar, vergi avantajından ziyade bu durumdan işverenlerin faydalanacağı bir yapı oluşturacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx