Boeing’in Sızıntı Yapan Starliner Aracı Yüzünden Astronotların Dönüşü Ertelendi

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan iki astronot, görev sürelerini tamamlamaları ile beraber geri dönüş için gün sayıyorlardı. Bu astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan dönüşlerinde kullanılacak olan Boeing Starliner’ın sızıntı sorunu nedeniyle süreci 2 gün daha uzatmak zorunda kaldılar. 

NASA ve Boeing, Salı günü yaptıkları açıklama ile Starliner’ın dönüşünün 26 Haziran’a ertelendiğini açıklamıştı. Aracın ilk mürettebatlı uçuşu da oldukça sorunlu bir şekilde başlamıştı. Öte yandan bu durum, sekiz-on günlük olarak planlanan görevin 20 günü bulmasına neden olacak. 

Starliner’ın derdi tasası bitmiyor

Boeing Starliner, ISS’e bağlanmakta zorluk yaşamıştı. Aracın kenetlenmesi sürecinde itici roketlerden beşi arıza yapmıştı. Sonrasında yapılan müdahaleler ile roketlerden dördü tamir edilmişti. NASA ayrıca beş küçük helyum sızıntısı yaşandığını ifade etmişti. 

Öte yandan NASA ve Boeing’den yapılan açıklamada, Starliner’ın hâlâ yeteri kadar helyumunun bulunduğunu ve aracın dünyaya geri dönebileceği konusunda “rahat oldukları” ifade edildi. Yine de Starliner’ın geri dönüş süreci için öncelikli olarak gelen veriler kontrol edilecek. 

Starliner’ın ilk insanlı görevi 5 Haziran’da gerçekleştirilmişti. Bu görev de daha öncesinde teknik sorunlar nedeniyle defalarca ertelenmişti. Boeing, SpaceX’in Starlink aracına ve sivil uzay havacılık alanındaki dominasyonuna kafa tutmayı amaçlıyordu. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx