Denetimler arttı, 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat için harekete geçilti

GİB, Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelesini Sürdürüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadelesine devam ediyor. Bu kapsamda saha denetimlerine ağırlık veren GİB, vergi kaçakçılığını önlemeye odaklanıyor.

GİB, vergi kayıp ve kaçağını engellemek için analizler yaparak denetlenecek mükellef gruplarını belirliyor. Ayrıca ihbarlar ve şikayetler doğrultusunda denetim alanları belirleniyor.

2024 yılında, GİB çeşitli sektörlerde KDV uyumsuzluğu, belge düzeni ve ödemelerin kayıtlarla uyumunu denetledi. Bu denetimler bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünlerini de kapsadı.

Totalde 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirildi ve bu denetimler sonucunda uyumsuzluklar nedeniyle 7,4 milyar lira ceza kesildi.

Denetimler sonucunda 32 bin 255 kişinin kayıtsız bir şekilde çalıştığı belirlendi ve bu durum, 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirilmesine sebep oldu.

Kira Geliri Beyanı Yapan Mükellef Sayısı Arttı

GİB, kira gelirlerine yönelik yaptığı çalışmada, kiracı bulunan 425 bin konutu denetledi. Bu çalışma sonucunda 376 bin yeni mükellefin beyan vermesi sağlandı ve bir önceki yıla göre yüzde 26 artış olduğu belirtildi.

Ayrıca, 55 bin mükellef geçmiş yıllara ait kira beyannamelerini verdi ve toplamda 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi. GİB, kira gelirlerinin doğru beyanı için benzer çalışmaları sürdürecek.

Bandrollü Ürünler ve Denetimler

Tütün ve alkollü içkilerde bandrol uygulamasıyla kaçak ürünlerin tespiti kolaylaştı. 2024 yılında 16 milyondan fazla sigara ve alkollü içki ile yaklaşık 600 milyon dal makaron denetlendi. Tespit edilen kaçak ürünler kolluk kuvvetlerine bildirildi.

Kayıt Dışı Hasılat İçin Çalışmalar

GİB, nakdin yoğun olduğu sektörlerde izaha davet ve gönüllü uyum çalışmalarına başladı. Fiziki ve sanal POS cihazları ile yapılan tahsilatlar, analiz edilerek kayıt dışı hasılatlar üzerinde duruldu.

Özel konuları da içeren 25 farklı konuda vergi kaybına neden olan mükellefler belirlendi. 137 bin 25 mükellefle gönüllü uyum ve izaha davet çalışması başlatıldı ve 27,3 milyar lira kayıt dışı hasılatın beyanı alındı.

Çalışmalar sonucunda kayıt dışı bırakılan hasılatı beyan etmeyen mükellefler hakkında yasal işlem yapılacak.

Related Posts

Turisti Mısır’a, Yunan’a kaptırdık

Türkiye’de bir haftalık tur fiyatı Mısır’dan 2 bin 200 dolar, Yunanistan’dan bin Euro daha pahalı hale geldi. Nedeni: Düşük kur ve yüksek enflasyon. Sonuç: Oteller boş.

Petrolde kötü senaryo: 120 doları aşar mı?

ABD’nin İsrail’le savaşan İran’a saldırısı sonrası İran Meclisi’nin Hürmüz Boğazı’nın kapatılması gerektiği sonucuna varmasıyla petrolde gerilim çok yükseldi. 

Uzmanlardan kritik uyarı! Her geçen gün daha da artıyor! İşte o sihirli kelime

İnternet siteleri ve uygulamalar üzerinden dolandırıcılık olayları her geçen gün artıyor. Sosyal medya platformları ile para kazancı sağlamak isteyen dolandırıcılar, “ucuz tatil fırsatı, uygun kaparo ödeme fırsatıyla kaçırmayın” paylaşımları ile …

Akaryakıta en büyük zam geldi: Tarihe geçti

İsrail’in, İran’a yönelik saldırıları sonrası başlayan gerilimin ardından brent petrol fiyatlarının 78 dolar seviyelerine tırmanmasıyla benzin ve motorine zam geldi. AKARYAKITA EN BÜYÜK ZAM GELDİ Petrol fiyatlarında yaşanan artışla birlikte bu gece …

Uluslararası şirket Türkiye’den resmen çekildi! Bin 800 çalışanı vardı

Avusturya merkezli ambalaj üreticisi Rondo Ganahl AG, Türkiye pazarındaki faaliyetlerine son verdi. Uluslararası şirket, İstanbul’da bulunan oluklu mukavva ambalaj üretim tesisini yerel bir ambalaj üreticisine devrederek ülkeden tamamen çekildiğini …

Trump’ın ‘Amerikan altın çağı’na Fed engeli: Enflasyon korkusu rotayı bozdu

ABD Merkez Bankası, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarının yol açtığı ekonomik belirsizlikler nedeniyle faiz indirimi planlarını yavaşlatıyor. Fed artan enflasyon beklentilerine karşı temkinli adımlar atmaya hazırlanıyor.