Doktorlara kötü haber! Robot cerrah sıfır hata ile ameliyat yaptı

SRT-H Adlı Robot, Otonom Bir Şekilde Ameliyat Gerçekleştirdi

SRT-H adı verilen robot, operasyon sırasında insan müdahalesine gerek duymadan kendi kararlarını aldı ve karşılaştığı komplikasyonlara anında adapte olmayı başardı. Yapılan araştırmalar sonucunda robotun lideri Axel Krieger tarafından “her koşulda ve her yönde ilerleyebilen, karşılaştığı her duruma akıllıca tepki verebilen otonom bir araç gibi” hareket ettiği belirtildi.

Ameliyat Model Üzerinde Gerçekleştirildi

Gerçekleştirilen test ameliyatı henüz canlı bir hasta üzerinde değil, detaylı bir model üzerinde gerçekleştirildi. Bu durum, robotun güvenliği açısından önemli bir test niteliği taşırken, insanlar üzerinde denemelerin henüz erken olduğunu ortaya koyuyor.

SRT-H, safra kesesi ameliyatı yapan cerrahların ölü domuzlar üzerindeki videoları ile eğitildi. Safra kesesi, sindirim sıvılarını yoğunlaştıran küçük ama hassas bir organ olduğundan operasyon, cerrahi robot açısından ciddi bir test niteliği taşıyor.

İnsan Cerraha Göre Oldukça Yavaş

Yapay zeka destekli robotlar cerrahi alanda yeni olsa da, uzaktan kontrol edilen cerrahi robotlar onlarca yıldır kullanılmaktadır. Ancak otonom olarak karar verebilen sistemlerin gelişimi henüz başlangıç aşamasındadır.

Araştırmacılar, robotun halen bir insan cerraha göre oldukça yavaş olduğunu kabul ediyor. Bu durum, performansın artırılması gereken bir alan olarak ön plana çıkıyor. Ancak “ilk kez tam otonom ve doğru çalışan” bir sistemin geliştirilmesi, cerrahi robot teknolojisinin geleceği açısından büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.

Science Robotics dergisinde yayımlanan makale, ilerleyen yıllarda bu teknolojinin gerçek hastalar üzerinde denenebileceğine ve sağlık hizmetlerine yeni bir boyut kazandırabileceğine işaret etmektedir.

Related Posts

Güneş kremi kullanımı yaz kış sürekli olmalı: Uzmanından kritik uyarılar

Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremi kullanımı hayati önem taşıyor. Uzmanlar, güneş koruyucunun doğru seçilmesi, yıl boyu düzenli ve yeterli miktarda uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor

Kıyafetin bel kısmı tam oturuyor ama göbek bölgesi sarkıyor mu? Aynada düz bir karın görmek isterken, doğumdan sonra sarkan cilt sizi rahatsız mı ediyor? Ya da epeyce kilo verdiniz ama fazlalıklar hâlâ orada mı duruyor? Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ömercan Yağız Öksüz, hastaların karın estetiği ameliyatına dair en çok yönelttikleri soruları yanıtladı.

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.