Eczacılar 14 Mayıs’ı sorunlarla karşılıyor; ilaç yok, mezun çok







Eczacılık Günü ve İstihdam Sorunları

Eczacılık Günü ve İlaç Temin Sorunları

14 Mayıs Eczacılık Günü, ilaç temininde yaşanan sıkıntılar ve istihdam sorunlarıyla gündeme geldi. Eczacılar, birçok hayati ilacın piyasada bulunamadığını belirtirken, eczacılık fakültesi sayısındaki artışın işsizliği artırdığına dikkat çekiyor.

Döviz kurundaki artış, sabit kurla belirlenen ilaç fiyatları, ham madde temininde dışa bağımlılık ve ilaç fiyat kararnamesi uygulamaları, ilaç tedarikinde yaşanan sorunlar arasında gösteriliyor.

10 bine yakın işsiz eczacı

1997 yılına kadar 7 olan eczacılık fakültesi sayısı günümüzde 60’ın üzerine çıktı. Bu fakültelerin 17’si tam akreditasyonlu olarak eğitim veriyor. Türk Eczacıları Birliği’ne göre Türkiye’de yaklaşık 10 bin eczacı işsiz durumda.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, kanser ilaçları, antibiyotikler, hormon ilaçları, tüp bebek tedavisinde kullanılan iğneler ve hiperaktivite ilaçlarının temininde sıkıntı yaşandığını belirtti. Saydan, Avro kurunun 43 TL’ye ulaşmasına karşın ilaç fiyatlandırmasında baz alınan kurun 21,67 TL olduğunu ifade etti. Saydan, yeni bir ilaç fiyat kararnamesi hazırlanması gerektiğini söyledi.

Eczacılık fakültelerinde yaklaşık 25 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’deki eczane sayısı yaklaşık 30 bin olarak belirtiliyor.

İthal ilaçlarda kur farkı etkisi

BirGün’ün aktardığına göre, İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ilaç kurundaki sabitlenmiş seviyenin ithal ilaç temininde sorunlara yol açtığını ifade etti. Sayılkan, ilaç kurunun yıl içinde birkaç kez enflasyon oranında güncellenmesi gerektiğini, mevcut kurun firmalar açısından ithalatı ekonomik olmaktan çıkardığını söyledi.

Verilerle mevcut durum

Türkiye’de yaklaşık 9 bin 500 eczacı işsiz.

2017’de bin 584 olan mezun sayısı 2023’te 3 bin 162’ye yükseldi.

20 yıl önce 8 olan eczacılık fakültesi sayısı 63’e çıktı.

Bu fakültelerden yalnızca 14’ü tam akredite durumda.

Son 5 yılda sayısı en çok artan fakülteler arasında eczacılık 6. sırada yer aldı.

Devlet üniversitelerinde kontenjanlar yüzde 19, vakıf üniversitelerinde yüzde 123 oranında arttı.

Öğretim kadrosu ve laboratuvar imkânları yetersiz olan fakültelerle ilgili tartışmalar sürüyor.


Related Posts

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Uzmanlar uyardı: Hareketsiz yaşam tarzı sigara kadar zararlı

Sürekli oturmanın sağlığınıza verebileceği zarar, düşündüğünüzden çok daha büyük. NYU Langone’dan kardiyolog Stephen Williams’a göre, hareketsiz bir yaşam tarzı sigara kullanımı kadar tehlikeli.

Doğru sandığınız egzersizler sağlığınıza zarar verebilir!

Geçirdiği trafik kazası sonrası yanlış tedaviyle kolunu neredeyse kullanamaz hale gelen 80 yaşındaki Mehmet Tuncay Üstüoğlu, doğru tedavi süreci ve doğru egzersizlerle sağlığına kavuştu. Uzmanlar, cerrahi müdahale sonrası rehabilitasyon sürecinde yapılan yanlış egzersizlerin tedavi başarısını ciddi şekilde etkileyebileceğini vurguladı. İşte dikkat edilmesi gereken kritik noktalar…