F1 otomobili hızında uzun mesafeler uçabilen hidrojen elektrikli uçan araç

Avustralya merkezli sıfır emisyonlu uçak tasarımcısı ve üreticisi AMSL Aero, Formula 1 otomobil motorları için soğutma çözümleri sağlayan Conflux Technology ile iş birliği yaparak, hidrojen yakıt hücreli uçaklar için yeni soğutma sistemleri geliştirecek. Bu yenilikçi sistem, AMSL Aero’nun uzun menzilli sıfır emisyonlu elektrikli Dikey Kalkış ve İniş (eVTOL) uçağı Vertiia’da kullanılacak. Vertiia’nın F1 otomobilleri kadar hızlı olacağının da altı çiziliyor.

F1 hızında, 1.000 kilometre menzil

İş birliğinin temel amacı, Formula 1 hızında ve sıfır emisyonlu uçuşlar gerçekleştirebilen, 1.000 kilometreye kadar mesafe kat edebilen bir uçuş teknolojisine öncülük etmek. Conflux, bu hedef doğrultusunda, uçuş sırasında sürekli ısı yüklerini yönetirken, hava sürtünmesi miktarını azaltarak, ağırlığı ve hacmi minimize etmek için üç yenilikçi ısı eşanjörü konsepti geliştirdi.

Conflux’un geliştirdiği ileri düzey ısı transferi teknolojisi, AMSL Aero’nun Vertiia modelinin hidrojen yakıt hücrelerini soğutacak ve uçak, saatte 300 kilometre hızla seyir yapabilecek.

AMSL Aero, Vertiia’nın 2024 yılı sonunda Avustralya havacılık tarihinde bir ilki gerçekleştirerek ilk serbest uçuşlarını gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Bu yıl ise, Vertiia’nın hidrojen-elektrikli güçle yapılacak ilk uçuşları, Conflux’un geliştirdiği soğutma teknolojisiyle gerçekleştirilecek.

AMSL Aero, projenin ilk aşamasının tamamlandığını duyurdu. Bu aşama, uçuş sırasında karşılaşılan sürekli ısı yüklerini etkin bir şekilde yönetirken, ağırlık ve hacmi minimize etmeye yönelik üç yenilikçi ısı değiştirici tasarımı geliştirmeye odaklanmıştı. Bu aşamanın başarıyla tamamlanmasının ardından, proje ikinci aşamaya geçiyor. Bu aşamada ekibin amacı, Vertiia’nın hidrojen yakıt hücresi sistemine entegre edilecek tam ölçekli bir konseptin optimizasyonunu ve üretimini yapmak.

Related Posts

Vulcain’in yeni saati spor severleri mest etmeye hazırlanıyor

Vulcain’in Skindiver koleksiyonuna eklediği GMT komplikasyonu, dalış saatlerinin işlevselliğini seyahat kolaylığıyla buluşturuyor. 38.3 mm çapındaki kasası ve 200 metre su geçirmezlik özelliğiyle model, dalış için güvenilir bir tercih sunuyor. Mat …

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Yapay zeka görsel içerik üretiminde avantaj sağlıyor

Yapay zekadan klip ve reklam filmi gibi görsel materyallerin üretiminde de yararlanılması bu alanda yatırımları olanların dikkatini çekiyor.

Geminin dümeninden bilinmeyen yaşam formu çıktı: Bilim dünyası şaşkın

ABD’nin Ohio eyaletinde Erie Gölü’nde araştırma yapan bir gemide keşfedilen gizemli siyah madde, bilim dünyasında heyecan uyandırdı. DNA analizleri sonucunda tanımlanamayan dizilere rastlanan bu madde, şimdilik “ShipGoo1” adıyla anılıyor.

Dünya UFO Günü: Yanıt bulmaya her zamankinden daha yakın olabilir miyiz?

Dünya UFO Günü: Yanıt bulmaya her zamankinden daha yakın olabilir miyiz?