Futbol maçı sırasında kafası omurgasından ayrıldı

Megan King: Futbol Maçında Yaşadığı Olağanüstü Kazadan Sağ Kalan Kadının Hikayesi

Megan King, modern tıbbın etkileyici başarılarını ortaya koyan bir örnektir. 2005 yılında, sadece 16 yaşındayken bir futbol maçında yere düşen King, bilinçsizce ciddi bir yaralanma yaşadı.

Bu düşüş sonucunda, kafatası ile omurgası arasındaki bağlantı zarar gördü ve omuz kasları yırtıldı. “Atlanto-oksipital dislokasyon” olarak adlandırılan tıbbi terimle, King’in durumu “içsel dekapitasyon” olarak bilinir; yani başı, dışarıdan fark edilmese de, vücudundan neredeyse ayrılmıştı.

Yıllar boyunca, King 30’dan fazla ameliyat geçirmiş ve uzun bir süre koltuk değnekleriyle yaşamak zorunda kalmıştır. Ancak tedavilere rağmen durumu kötüleşmiştir. Kemik eklemleri zayıflamış, kasları yırtılmış ve sürekli yoğun ağrılar hissetmiştir.

Doktorlar, neden iyileşemediğini başlangıçta anlayamadılar. Fakat kaza üzerinden tam 10 yıl sonra, 2015 yılında King’e “hipermobil Ehler’s-Danlos sendromu” teşhisi konuldu. Bu nadir genetik hastalık, kemikleri bir arada tutan kolajenin doğru bir şekilde üretilmesini engeller.

2016 yılında, başını dik tutmak için kafatasına doğrudan vidalanan metal bir destek cihazı (halo breysi) takıldı. Ancak bu cihaz çıkarılırken, kafatasının omurgasından yeniden ayrılma tehlikesi yaşandı. King, bu anıyla ilgili, “Beyin cerrahım kafatasımı elleriyle yerinde tutmak zorunda kaldı” diyor.

Doktorlar, acil bir ameliyatla kafatasını omurgaya sağlamca bağlayarak hayatını kurtardılar. Toplamda 37 ameliyat sonucunda, King’in kafatası leğen kemiğine kadar olan tüm omurgasına sabitlendi. Bu işleme “omurga füzyonu” denir ve King artık başını hiçbir yöne hareket ettiremez.

Megan King şu anda 35 yaşındadır ve durumunu “Resmen bir heykel gibiyim. Omurgam sabit duruyor. Ama yaşamayı bıraktığım anlamına gelmiyor.” şeklinde anlatmaktadır.

King’in hikayesi, hem nadir bir tıbbi durumla mücadele zorluğunu hem de modern tıbbın hayat kurtaran başarılarını gözler önüne sermektedir.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

Güneş kremi kullanımı yaz kış sürekli olmalı: Uzmanından kritik uyarılar

Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremi kullanımı hayati önem taşıyor. Uzmanlar, güneş koruyucunun doğru seçilmesi, yıl boyu düzenli ve yeterli miktarda uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor

Kıyafetin bel kısmı tam oturuyor ama göbek bölgesi sarkıyor mu? Aynada düz bir karın görmek isterken, doğumdan sonra sarkan cilt sizi rahatsız mı ediyor? Ya da epeyce kilo verdiniz ama fazlalıklar hâlâ orada mı duruyor? Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ömercan Yağız Öksüz, hastaların karın estetiği ameliyatına dair en çok yönelttikleri soruları yanıtladı.

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.