Gümrükte 3 aşamalı kontrol yaygınlaşacak

Mersin Limanı’nda Otomasyon Sistemi Devreye Girdi!

Mithat Yurdakul / ANKARA – Gümrüklerde liman sahasına gelen kara araçlarının otomatik olarak kaydedilmesi için Mersin’de hayata geçirilen “Liman Kapı Otomasyon Sistemi” ile taşıtın liman sahasına giriş süreci kapalı devre televizyon aracılığıyla takip edilebiliyor. Bu sistem sayesinde kaçakçılık gibi risklere karşı önlem alınabiliyor. Limana giren araçların çeşitli açılardan çekilen fotoğrafları da arşivlenerek geriye dönük denetimlerin yapılabilmesi hedefleniyor. Altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından, uygulamanın diğer limanlara da yayılması planlanıyor.

Gümrüklerde liman sahasına gelen kara araçlarının otomatik olarak kaydedilmesi için başlatılan “Liman Kapı Otomasyon Sistemi”, bir süre önce Mersin Uluslararası Limanı’nda uygulanmaya başlandı. Uygulama kapsamında liman sahasına girişte 3 kontrol noktası bulunmaktadır. İlk kontrol noktasında, Optik Karakter Tanıma (OCR) teknolojisi kullanılarak araç plakası, konteyner numarası, konteyner ebadı, tehlikeli yük etiketi ve mührü gibi bilgiler kameralar aracılığıyla veri olarak kaydedilmektedir. İkinci kontrol noktasında ise Plaka Tanıma Sistemi (LPR) ile araç plakası okunmakta, verilerin liman işletmesinin önceden tanıyıp kayıt ettiği bilgilerle eşleşmesi halinde bariyer açılarak aracın geçişine izin verilmektedir. Üçüncü kontrol noktasında ise “Gümrük Muhafaza Giriş Kapısı Komuta Kontrol Ofisi”nden Kapalı Devre Televizyon (CCTV) sistemi ile taşıtın liman sahasına girişi izlenebilmektedir.

Detaylı Takip ve Hızlı Geçiş

Yeni sistem sayesinde, liman sahasına gelen araçların görüntüleri memurlar tarafından anlık olarak takip edilebilmekte ve potansiyel riskli araçlar daha erken tespit edilebilmektedir. Ayrıca, tüm araçların fotoğraflarının arşivlenmesi ile liman giriş işlemlerinin izlenebilirliği artmakta ve geriye dönük denetimlerin etkinlik düzeyi yükselmektedir. Bu düzenleme ile liman sahasına giriş süreçlerinin hızlanması ve trafik sıkışıklığının azaltılması hedeflenmektedir. Mersin Limanı’nda başarılı bir şekilde uygulanan sistem, diğer limanlara da genişletilmeyi beklemektedir.

Related Posts

50 bin ton üretim yapan tekstil şirketi konkordato ilan etti

Kahramanmaraş merkezli ve 15 ülkeye ihracat yapan Zefe Tekstil, mali sıkıntıları nedeniyle konkordato talebinde bulundu. Şirketin başvurusu üzerine Kahramanmaraş Asliye Ticaret Mahkemesi, borçlarıyla sınırlı olmak üzere firmaya 3 aylık geçici mühlet …

Turisti Mısır’a, Yunan’a kaptırdık

Türkiye’de bir haftalık tur fiyatı Mısır’dan 2 bin 200 dolar, Yunanistan’dan bin Euro daha pahalı hale geldi. Nedeni: Düşük kur ve yüksek enflasyon. Sonuç: Oteller boş.

Petrolde kötü senaryo: 120 doları aşar mı?

ABD’nin İsrail’le savaşan İran’a saldırısı sonrası İran Meclisi’nin Hürmüz Boğazı’nın kapatılması gerektiği sonucuna varmasıyla petrolde gerilim çok yükseldi. 

Uzmanlardan kritik uyarı! Her geçen gün daha da artıyor! İşte o sihirli kelime

İnternet siteleri ve uygulamalar üzerinden dolandırıcılık olayları her geçen gün artıyor. Sosyal medya platformları ile para kazancı sağlamak isteyen dolandırıcılar, “ucuz tatil fırsatı, uygun kaparo ödeme fırsatıyla kaçırmayın” paylaşımları ile …

Akaryakıta en büyük zam geldi: Tarihe geçti

İsrail’in, İran’a yönelik saldırıları sonrası başlayan gerilimin ardından brent petrol fiyatlarının 78 dolar seviyelerine tırmanmasıyla benzin ve motorine zam geldi. AKARYAKITA EN BÜYÜK ZAM GELDİ Petrol fiyatlarında yaşanan artışla birlikte bu gece …

Uluslararası şirket Türkiye’den resmen çekildi! Bin 800 çalışanı vardı

Avusturya merkezli ambalaj üreticisi Rondo Ganahl AG, Türkiye pazarındaki faaliyetlerine son verdi. Uluslararası şirket, İstanbul’da bulunan oluklu mukavva ambalaj üretim tesisini yerel bir ambalaj üreticisine devrederek ülkeden tamamen çekildiğini …