Güneş gerçek “yüzünü” gösterdi

Koronal Delikler ve Güneş Aktivitesi

Endişelenmeye gerek yok, bilim insanları bu tür oluşumları “koronal delikler” olarak adlandırıyor. Bu bölgeler Güneş’in manyetik alanının uzaya doğru açıldığı, bu yüzden sıcak plazmanın kolayca kaçmasına izin verdiği alanlardır.

Sciencealert’e göre normal ışık altında bu bölgeleri görmek zordur (zaten özel ekipman olmadan bakmayı önermiyoruz). Ancak ultraviyole ışık altında incelendiğinde, çevresine göre daha serin ve seyrek oldukları için bu alanlar karanlık boşluklar gibi görünür.

Güneş’te Neler Oluyor?

Güneş’in yüzeyine bakıldığında, Güney yarımkürede devasa bir ağız ve kuzeyde ise iki göz şeklinde koyu lekeler dikkat çekiyor. Her bir “göz” neredeyse Jüpiter büyüklüğündedir!

Bu dev koronal bölgeler, Güneş’ten yüksek hızda parçacıklar fırlatır. Uzmanlara göre bu durum tehlikeli değildir. Koronal delikler normaldir ve bu parçacıklar bazen Dünya’nın manyetik alanına çarparak hafif jeomanyetik fırtınalara yol açabilir, ancak bunun güneş patlamasının etkisi kadar büyük olmayacağını belirtiyorlar.

İngiliz Meteoroloji Ofisi’nden yapılan açıklamada, güneydeki deliğin konumu nedeniyle Dünya’ya ulaşabilecek parçacıkların etkisinin zayıf ve düşük ihtimalli olduğu vurgulanmıştır.

Güneş Bu Aralar Fazlasıyla Aktif

Geçtiğimiz haftalarda G4 seviyesinde güçlü bir jeomanyetik fırtına yaşanmış ve bu fırtına sayesinde kuzey ve güney ışıkları alışılmadık enlemlerde bile gözlemlenmişti. Güneş şu anda çok aktif bir döngünün zirvesinden çıkıyor ve bilim insanları önümüzdeki aylarda daha fazla sürpriz bekliyor.

Related Posts

Araç almayı düşünenler dikkat! Uzmanlar ’14 gün’ uyarısı yaptı

Sıfır otomobil almayı planlayanlar için son uyarı! Uzmanlar, 1 Temmuz’da araç fiyatlarının büyük oranda artacağını belirtiyor. Benzinli ve dizel araçlar arasındaki farkın kapanmasıyla, 1 milyon TL altındaki modellerin fiyatı hızla yükselecek. Uzmanlara göre fırsatları kaçırmamak için Haziran ayı son şans olabilir.

Genetik veri devinde kriz: Müşteriler bilgilerini sildirmek için yarışa tutuştu

Kişisel genetik test şirketi 23andMe, iflas koruma başvurusunun ardından büyük bir veri gizliliği kriziyle karşı karşıya. Şirketin geçici üst yöneticisi Joseph Selsavage’ın Kongre’ye bildirdiğine göre, 1.9 milyon kullanıcı, yani tüm müşteri tabanının …

Elif Berfin Altun’dan atıcılıkta çifte rekor

Uluslararası Atıcılık Sporları Federasyonu (ISSF) Havalı ve Ateşli Silahlar Dünya Kupası’nda milli sporcu Elif Berfin Altun, Türkiye rekoru kırdı.

İlk Çinli oto Eskişehir’de banttan inecek

ATMO Group, Çinli SWM markasının modellerini Urzema Holding ile Eskişehir’de üretecek. Sonbaharda üretime girmesi planlanan fabrikada ilk faz yatırımıyla 25 bin aracın montajı yapılacak. İlk üretilecek model ise SUV G01 Pro olacak. Urzema Holding CEO’su Murat Ertaş, “2028 itibarıyla yıllık 250 bin üretim planlıyoruz” dedi.

Yapay zekâ avukatların başını yaktı | Kullanımı da hatalar da gittikçe yaygınlaşıyor

ABD’de davalara hazırlık aşamasında yapay zekâ ürünlerinden faydalanıp başı derde giren avukatlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Peki bütün sorunlara rağmen neden hukukçular ChatGPT ve benzerlerinden vazgeçemiyor? Daha da önemlisi bu işin sonu nereye varacak?

28 Yıl Sonra filminin inanılmaz sahneleri 20 iPhone ile çekilmiş

Telefonla çekilen 28 Yıl Sonra filminin bazı önemli sahnelerinde 20 iPhone takılı olan özel bir ekipman kullanıldı.