Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Kabızlık Belirtileri ve Önlemleri

Kabızlık, haftada üçten az tuvalete çıkma durumu olarak tanımlanır. Ancak uzmanlara göre, kabızlığın sadece bu belirtiyle sınırlı olmadığını belirtiyorlar. Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer’e göre zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumlar da kabızlık olarak değerlendirilebilir. Beslenme ve diyet alışkanlıklarının kabızlığın oluşmasında büyük rol oynadığını belirten Atamer, su ve lifli gıdaların yetersiz tüketimi durumunda kabızlığın ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Özellikle orta ve ileri yaşlarda ve kadınlarda kabızlık sorununun daha sık görüldüğünü vurguluyor.

Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın tedavisinde su tüketiminin önemine vurgu yapıyor. Su tüketiminin yetersiz olmasının kabızlığın en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirten Atamer, lifli gıdaların tüketilmesi, düzenli egzersiz yapılması gibi önerilerde bulunuyor.

Yaşlanmayla birlikte bağırsak hareketlerinin yavaşladığını ve bu durumun kabızlığa zemin hazırladığını ifade eden Prof. Dr. Aytaç Atamer, yaşlılarda sosyal hayata aktif katılımın ve düzenli egzersizin kabızlığı önlemede önemli rol oynadığını vurguluyor. Beslenmede lifli gıdaların önemine de değinen Atamer, yaşlılar için lifli gıdaların sık tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kabızlığın tedavisinde ilaç kullanımının da gerekebileceğini belirten Atamer, kişinin tuvalet ihtiyacını ertelememesi gerektiğini vurguluyor. Uzun süreli kabızlığın bağırsaklarda sorunlara yol açabileceğini belirten Atamer, bol su içme, lifli gıdalar tüketme ve düzenli egzersiz yapma alışkanlıklarının kabızlık sorununu çözebileceğini belirtiyor.

Kabızlıkla Başa Çıkmanın Yolları

  • Su tüketimini artırın
  • Lifli gıdaları sıkça tüketin
  • Düzenli egzersiz yapın
  • Tuvalet ihtiyacını ertelemeyin
  • Bol miktarda su için ve lifli gıdalar tüketin
  • Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinin

Kaynak: BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Related Posts

Eczacılar 14 Mayıs’ı sorunlarla karşılıyor; ilaç yok, mezun çok

Eczacılar 14 Mayıs’ı sorunlarla karşılıyor; ilaç yok, mezun çok

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Uzmanlar uyardı: Hareketsiz yaşam tarzı sigara kadar zararlı

Sürekli oturmanın sağlığınıza verebileceği zarar, düşündüğünüzden çok daha büyük. NYU Langone’dan kardiyolog Stephen Williams’a göre, hareketsiz bir yaşam tarzı sigara kullanımı kadar tehlikeli.