Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Prof. Dr. Üner Kayabaş: Kenelerin Tehlikelerinden Korunmanın Yolları

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nde görevli olan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üner Kayabaş, kene ile ilgili önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Kayabaş, kenelerin dünya çapında 900 farklı türü bulunduğunu ve insanlara hastalık bulaştırabileceğini belirtti. Kenelerin beslenmek için memeli hayvanları tercih ettiğini ve yaydıkları kokularla konaklarını bulduklarını ifade etti.

  • Bu hayvanın yaklaşık 30 türü insanlara hastalık bulaştırabilir. Özellikle KKKA virüsü gibi yaygın virüsler kene ısırmasıyla bulaşabilir.

Prof. Dr. Kayabaş, Adıyaman’dan gelen bir hastada Akdeniz benekli ateş hastalığı teşhisi koyduklarını ve hastalığın kene ısırmasıyla bulaştığını ancak antibiyotik tedavisi ile iyileştiğini açıkladı. KKKA virüsüne dikkat çeken Prof. Dr. Kayabaş, kene ile temas eden kişilerin belirtileri gözlemlemesi gerektiğini vurguladı.

“Keneye çıplak elle temas etmeyin”

Kenelerin tehlikelerine dikkat çeken Prof. Dr. Kayabaş, kenelerin virüsleri hayvanlardan alıp insanlara bulaştırabileceğini belirtti. Kenenin vücuttan çıkarılması gerektiğini ve bu işlemi yaparken eldiven veya poşet kullanılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, kenenin vücuttan çıkarılması işleminin hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini ve bu sayede hastalık riskinin azaltılabileceğini ifade etti.

Related Posts

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor

Kıyafetin bel kısmı tam oturuyor ama göbek bölgesi sarkıyor mu? Aynada düz bir karın görmek isterken, doğumdan sonra sarkan cilt sizi rahatsız mı ediyor? Ya da epeyce kilo verdiniz ama fazlalıklar hâlâ orada mı duruyor? Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ömercan Yağız Öksüz, hastaların karın estetiği ameliyatına dair en çok yönelttikleri soruları yanıtladı.

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

“Çok parçalı değil, günün ekonomik gerçeklerine uygun tek kalem adil ücret istiyoruz”

Mangalın ısısına dikkat edin! Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.