Rusya’da ‘Zafer Günü’: Onlarca ülkenin askerleri caddeleri, uçaklar ise göğü kapladı

Rusya, Zaferin 80. Yıldönümünü Coşkuyla Kutladı

Rusya, Nazi Almanyası’na karşı kazanılan zaferin 80. yıldönümünü coşkulu bir şekilde Kızıl Meydan’da düzenlenen büyük bir askeri geçit töreniyle kutladı.

Jet uçaklarının gökyüzünü kırmızı, beyaz ve mavi renklere boyadığı kutlamalar sırasında tanklar caddelerde ilerledi, ordular ise sokaklarda coşkuyla yürüdü.

Üç yıldır devam eden savaşın gölgesinde gerçekleşen kutlamalara, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılarak birlikte geçit törenini izledi.

Çin’e Teşekkür

Putin ve Şi, diğer birçok ülke lideriyle birlikte Lenin Mozolesi önünde yer aldı. Putin, Sovyetler Birliği’nin savaştaki rolünün değerinin küçümsenmeyeceğini vurguladı ve aynı zamanda Batılı müttefiklerin katkısını da takdir ettiklerini belirtti.

Putin, yaptığı konuşmada, “Sovyetler Birliği, düşmanın en şiddetli darbelerine karşı direndi. Müttefik orduların askerlerine, direnişçilere, Çin halkının cesaretine ve barış için mücadele eden herkese minnettarız,” dedi.

Putin, Batı’ya doğrudan eleştiri yapmaktan kaçınırken Ukrayna’daki savaşa sadece dolaylı olarak değindi.

Putin’in Takdir Ettiği Askerler

Kızıl Meydan’a konuşlanan 11 binden fazla asker arasında Ukrayna’da görev yapmış birliklerin yanı sıra Çin, Vietnam, Azerbaycan ve Kuzey Kore’den de askerler bulunmaktaydı.

Putin, Kuzey Kore’den gelen subayların ellerini bizzat sıkarak, Kuzey Kore askerlerine “Kursk bölgesinden gelen fedakarlıkları için” teşekkür etti.

Bu yıl ilk kez dronlar, tanklar ve nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip Yars füzeleri geçit töreninde yer aldı.

Moskova’ya yönelik büyük bir saldırı olmamasıyla birlikte Putin’in duyurduğu 72 saatlik ateşkes devam etti. Ancak Belgorod bölgesinde bir hükümet binası İHA’lar aracılığıyla hedef alındı.

Savaşta Milyonlarca Kayıp

Sovyetler Birliği, İkinci Dünya Savaşı sırasında 27 milyon yurttaşını kaybederken bu sayı arasında Ukrayna’dan gelen milyonlarca kayıp da bulunmaktaydı.

Hitler’in intiharının ardından Sovyet bayrağı 1945’te Reichstag binasına çekilmişti, bu olay zaferin sembolü olarak kabul edilmektedir.

1937-1945 yılları arasındaki Japonya ile savaşta Çin’in kayıplarının 35 milyonu bulduğu Çin Komünist Partisi kaynakları tarafından açıklandı.

Related Posts

DEM Parti duyurdu: Bir grup PKK üyesi, önümüzdeki günlerde kongre kararları doğrultusunda adım atacak

DEM Parti duyurdu: Bir grup PKK üyesi, önümüzdeki günlerde kongre kararları doğrultusunda adım atacak

Elon Musk yeni parti için planını açıkladı: Anketten ‘Evet’ çıktı

Milyarder iş insanı Elon Musk, ABD Başkanı Donald Trump ile yaşadığı tartışmanın ardından yeni bir siyasi parti kurma yönündeki kamuoyu yoklamalarını ve açıklamalarını sürdürüyor.Dünyanın en zengin insanı, sahibi olduğu X sosyal medya platformundaki …

Hamas’tan ateşkese yanıt ‘olumlu’

Hamas, Gazze’de yeni ateşkes teklifine ilişkin “olumlu yanıtını” arabuluculara ilettiğini duyurdu.

2000 yıllık dev ayakkabılar görenleri afallatı: Arkeologlar sahiplerini arıyor

İngiltere’deki Hadrian Duvarı yakınlarında, eski bir Roma kalesi olan Fort Magna’da sürdürülen kazılarda, arkeologlar alışılmadık bir ayakkabı koleksiyonuna ulaştı. Çok büyük boyutlardaki bu 2000 yıllık deri ayakkabılar, bölgedeki uzmanları hem …

Adliyeye sevk edilen Tunç Soyer’den açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den açıklama geldi.

BAE’den İsrail’e Batı Şeria tepkisi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail’den yapılan işgal altındaki Batı Şeria’yı ilhak çağrılarını kınadı.