Verdik yetkiyi, kaybettik ekmeği

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başkanlık Sistemi Talepleri ve Ekonomik Durum

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’de başkanlık sistemini hayata geçirmek için halkı etkilemek amacıyla pembe hayaller sunarak, ‘verin yetkiyi, görün etkiyi’ dedi. Erdoğan, 2018’deki Başkanlık seçimlerinde, “Bu kur filan, bunların hiçbirisi bizim geleceğimizi belirleyen şeyler değil. Bizim geleceğimizi, biz belirleyeceğiz. Siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

Yetki talep ettiği zamanda en düşük emekli aylığı 1.545 lira, bir ekmek ise 1.25 kuruştu. 6.5 yıl içerisinde ekmek fiyatı 10 kat, gram altın fiyatı ise 15.8 kat artarken en düşük emekli aylığındaki artış sadece 9.4 kat olarak kaldı. Bu süreçte işçi emeklisinin sofrasından 78 ekmek eksildi ve aylığından 3.3 gram altın gitti. 2018’de, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildiğinde Erdoğan’ın aylık geliri 76 bin 700 lira iken şu anda 379 bin 97 liraya yükseldi. Buna karşın en düşük emekli aylığı o döneme göre sadece 12 bin 924 lira artarak 14 bin 469 liraya yükseldi.

EKMEK 1.25 LİRAYDI

Tam yetkiyi verildiği gün bir ekmek 1 lira 25 kuruştu, en düşük emekli aylığıyla 1.236 ekmek alınabiliyordu. Ancak şu an en düşük emekli aylığı 14 bin 469 liraya yükselmiş olsa da ekmek fiyatı 12.5 liraya çıktığı için emeklinin aylığıyla alabileceği ekmek sayısı 78 adet azaldı ve 1.158’e düştü.

Emekli aylığıyla satın alınabilecek süt ve zeytinyağının miktarı da azaldı. Emekli Temmuz 2018’den önce aylık geliriyle yaklaşık 5 çeyrek altın alabilirken, bugünkü geliri ile alabileceği çeyrek altın miktarı 3’e kadar düştü. Emeklinin aylığından 2 çeyrek altın ayrıldı. 6.5 yıl önce, 8.14 gram altına karşılık gelen en düşük emekli aylığı şu anda 4.8 gram ancak ediyor.

Yoksulluk Artışı ve Ekonomik Durum

Son 6.5 yılda hem vatandaşın hem de ülkenin borcu ciddi bir şekilde artarken, yoksulluk seviyesi zirveye çıktı. Temmuz 2018’den bu yana doların değeri 7.7 kat, Euro’nun değeri ise 6.8 kat arttı. Türkiye’nin brüt borcu 425 milyar dolardan 525 milyar dolara, AB tarafından belirlenen genel yönetim borcu ise 1.1 trilyondan 10 trilyon liraya yükseldi.

Enflasyon oranı yüzde 15.39’lardan yüzde 70’leri aşarak şu anda yüzde 44.38 seviyesinde seyrediyor. Son 6.5 yılda takibe düşen tüketici kredisi 40.7 milyar liradan 43.8 milyar liraya, kredi kartı borcu ise 43.8 milyar liradan ulaşarak yükseldi. Gerçek işsiz sayısı 7 milyon 11.2 milyondan, sosyal yardıma muhtaç olan hane sayısı ise 3.5 milyondan 3.7 milyona yükseldi.

Related Posts

Akartakıt fiyatları enflasyonu nasıl etkileyecek?

Temmuz ayında akaryakıta yapılan özel tüketim vergisi (ÖTV) artışının enflasyon üzerindeki etkisi netleşti. Uzman hesaplamalarına göre, ÖTV zammının tüketici enflasyonuna 0,14 puan katkı yapacağı tahmin ediliyor. POMPA FİYATLARINA ORTALAMA %4,2 ZAM …

TÜİK açıkladı: Mevsimsellikten arındırılmış haziran enflasyonu belli oldu

TÜİK açıkladı: Mevsimsellikten arındırılmış haziran enflasyonu belli oldu

Morgan Stanley, Türkiye’de temmuzdan itibaren faiz indirimi bekliyor

Morgan Stanley, Türkiye’de temmuzdan itibaren faiz indirimi bekliyor

IMF, “vergi indirimi” tasarısına karşı çıktı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD Senatosunda onaylanan ve Temsilciler Meclisinde görüşülen “vergi indirimi” tasarısına ilişkin …

Pazartesi yürürlüğe girmesi bekleniyor: ATM’lerden para çekme limitinde değişiklik

Yüksek enflasyon nedeniyle nakit talebinin artmasıyla birlikte, bankalar şube içi ve dışı ATM’lerde yeni bir döneme geçiyor. Pazartesi itibarıyla şube içindeki ATM’lerden yapılan para çekme işlemlerinde limitler artırılacak.

Doğu Karadeniz’den yapılan ihracat 814 milyon 976 bin dolara ulaştı

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den ocak-haziran döneminde 814 milyon 976 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.