Vitrindeki Albümler

Kamufle ‘Tüm Suç Ritimlerin’ (Rainbow45 Records)

KAMUFLE, (Basri Fırat Bayraktar) aktif olarak 20 yılını hiphop kültürüne adamış değerli bir emektar. Yüksek sadakatle “oldschool” anlayışına bağlı ama bir o kadar da bağımsız bir karakter. Gündelik eğilimlere kapılmamış, popüler sound’lardan uzak durmuş, doğru bildiği yolda yürüyen güçlü bir mücahit. Demoları, albümleri, teklileri var. Şimdi bir de plağa basılmış çalışması…

Şaşırtıcı bir kapakla piyasaya sürülen “Tüm Suç Ritimlerin”, tekdüze ritimlerle, tek bir türde ve hep aynı tonda okunmuş rap’lerle doldurulmuş sıradan bir albüm değil. Rap’i gargaraya getirip şarkıyı melodiyi teknolojik seslere boğanlardan hiç değil. Her şeyden önce müzikal çeşitliliği ve konukları bile bu albümü arşivlik yapmaya yetiyor.

11 şarkıda türden türe uzanan bir yelpazede; Ceylan Ertem, Cenk Erdoğan, Murat Çopur, Melisa Karakurt, Ege Cengiz, Lara Di Lara, Aga B., AB Country, Necmi İnanır önemli katkılarda bulunuyorlar. Bir de tabii müzikleri yapan A-Bacchus. Kamufle ne yaparsa yapsın, müziğini her zaman geçmişin mirasıyla besliyor; farklı çalgılardan ve seslerden ustaca yararlanıyor. Kamufle’nin sıcak sesini, kuvvetli diksiyonunu, akıcı flow ve vurucu sözlerini öne çıkaran “Tüm Suç Ritimlerin”, yılların birikiminin ürünü.

Keyone & Çağrı Sinci ‘Sasori’

KEYONE, Japonya’ya yılda bir kez DJ’lik yapmaya giden, Uzakdoğu kültürüne takıntılı bir prodüktör. “Sasori”yi önce Tokyo gezilerinden topladığı plaklardan yaptığı beat’ler ile oluşmuş bir albüm olarak tasarlamış ancak Çağrı Sinci’ye dinletmesinin ardından plan değişmiş. Çağrı’nın beat’ler üstüne okuduğu rhyme’larla proje başka bir şekle bürünmüş.

Sasori (Akrep) 60’larda yayımlanan meşhur bir Japon polisiye dizisi; albüm de onun müziklerinden alınan beat’lerle oluşturulmuş. Çağrı bu beat’ler için (sanki filmin soundtrack’i gibi düşünerek) bir öykü yazmış; içerik olarak Ho Amca’nın şiirlerinden ve Uzakdoğu çizgi romanlarından yararlanmış. “Sasori”de çok az rap var, esas niyet sinematografik bir atmosfer yaratmak. Plağın bir yüzünde Çağrı’nın üzerine okuduğu parçalar, diğer yüzünde aynı parçaların vokalsiz halleri yani beat’leri var.

CD ve dijital kuşağından gelmelerine rağmen hem Keyone, hem Çağrı, ikisi de plağa düşkün.

Kapak tasarımı Turbo’ya (Tunç Dindaş) ait olan “Sasori” plağı tam bir prestij baskı. Üç sene üzerinde çalışılan bu albüm, ikilinin kendi olanaklarıyla İspanya’da sadece 300 adet plak olarak bastırılıp getirildi. Çok değil, birkaç ay sonra kapanın elinde kalacak, olmayanlar olanları kıskanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx