Yıl Olmuş 2024, Amerikalılar Neden Taharet Musluğu Kullanmıyorlar?

İlk olarak 1700’lerin Fransa’sında ortaya çıktığı bilinen taharet musluğu, Fransız kraliyet ailesinin temizliği içindi. Daha sonra Orta Doğu ve Doğu Asya’ya yayıldı.

Ancak bazı bölgeler ve ülkeler, hâlâ taharet musluğunu kullanmıyor. Bu ülkelerin en başında Amerika Birleşik Devletleri geliyor. Sahiden, neden kullanmıyorlar?

Birden fazla sebebin olduğu düşünülüyor.

NYU’de profesör olan Harvey Molotch’un, bu alışkanlığın böyle yerleşmesiyle ilgili bir teorisi var. II. Dünya Savaşı sırasında Amerikan askerlerinin Avrupa genelevlerinde taharet musluğu gördüğünü ve bunu ahlaksızlıkla ilişkilendirdiğini söylüyor. 

Diğer bir teoriye göre ise İngilizlerin ve Amerikalıların, Fransa ile olan geçmişteki rekabeti nedeniyle taharet musluğu kullanmaktan kaçınmış olmaları. Tabii ki bunlar, hâlâ taharet musluğu kullanmıyor oluşlarını açıklamaya yetmez.

Kültürün büyük bir etkisi var ve alışkanlıkları değiştirmek kolay değil.

Evet, az önce bahsettiğimiz sebepler Amerikalıların taharet musluğu kullanmamasının geçmişinde yatıyor olabilir. Böyle alıştıkları için, şu anda onlar için normal olan bu. Çoğu insan, yalnızca tuvalet kağıdı kullanımını tercih ediyor. 

Yıllar boyunca böyle olduğu için evlerdeki banyolar da ona göre yapıldı ve taharet musluğu yaptırmak için bazı altyapıyı ve tadilatı baştan yapmak gerekiyor. Ayrıca Amerikan tuvaletleri yeterince büyük değil.

Yine de “Amerika’da neden taharet musluğu kullanılmıyor?” sorusuna kesin bir cevap vermek için yeterince net bir bilgiye sahip değiliz ancak cevabı tüm bu anlattıklarımızın kesişiminde bir yerde muhtemelen. Günümüzde Amerika’da da kullanımı yavaş yavaş yer etmeye başladı ve bazı bölgelerinde tuvaletler buna göre yapılıyor.

Kaynaklar: Mental Floss, Sauben, One Point Partitions

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx