Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

KBB Uzmanı Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, Septum Deviasyonu Hakkında Bilgi Verdi!

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, halk arasında sıkça görülen septum deviasyonu yani burun eğriliği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Kum, yaptığı açıklamada, “Eğer burnunuzdan rahat nefes alamıyor, horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; bunun nedeni, burun içindeki ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu durum bazen doğuştan, bazen de sonradan geçirilen travmalar sonucu ortaya çıkabilir.” şeklinde konuştu.

Septum deviasyonu, burnu ikiye bölen kıkırdak ve kemik yapının sağa ya da sola eğrilmesi sonucunda meydana gelir. Bu durum bazı bireylerde hafif seyrederken, bazılarında ciddi nefes almada zorluklara neden olabilir. Ayrıca, bu yapısal sorun sadece nefes darlığına yol açmakla kalmayıp, baş ağrısı, geniz akıntısı, boğaz kuruluğu, sık sinüzit atakları ve uyku bozuklukları gibi pek çok sağlık sorununa da neden olabilir.

‘Tanısı Kolay, Çözümü Mümkün’

Eğer septum deviasyonu yeni başladıysa, ilaç tedavileriyle rahatlama sağlanabilir ancak ileri düzeyde ise genellikle cerrahi müdahale gerekebilir. Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yapılacak basit bir muayene ile teşhis edilebilen bu durum, septoplasti adı verilen bir ameliyatla düzeltilebilir ve kişi burundan daha rahat nefes almaya başlayabilir. Bu ameliyat genellikle kolay ve hastaların günlük yaşamlarına hızlı bir şekilde dönmesini sağlar. Tam ve sağlıklı bir nefes, yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Bu nedenle burun tıkanıklığını önemsemeli ve sorunun çözümü için bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulmalıdır.

Related Posts

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor

Kıyafetin bel kısmı tam oturuyor ama göbek bölgesi sarkıyor mu? Aynada düz bir karın görmek isterken, doğumdan sonra sarkan cilt sizi rahatsız mı ediyor? Ya da epeyce kilo verdiniz ama fazlalıklar hâlâ orada mı duruyor? Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ömercan Yağız Öksüz, hastaların karın estetiği ameliyatına dair en çok yönelttikleri soruları yanıtladı.

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

“Çok parçalı değil, günün ekonomik gerçeklerine uygun tek kalem adil ücret istiyoruz”

Mangalın ısısına dikkat edin! Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.