Denetimler arttı, 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat için harekete geçilti

GİB, Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelesini Sürdürüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadelesine devam ediyor. Bu kapsamda saha denetimlerine ağırlık veren GİB, vergi kaçakçılığını önlemeye odaklanıyor.

GİB, vergi kayıp ve kaçağını engellemek için analizler yaparak denetlenecek mükellef gruplarını belirliyor. Ayrıca ihbarlar ve şikayetler doğrultusunda denetim alanları belirleniyor.

2024 yılında, GİB çeşitli sektörlerde KDV uyumsuzluğu, belge düzeni ve ödemelerin kayıtlarla uyumunu denetledi. Bu denetimler bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünlerini de kapsadı.

Totalde 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirildi ve bu denetimler sonucunda uyumsuzluklar nedeniyle 7,4 milyar lira ceza kesildi.

Denetimler sonucunda 32 bin 255 kişinin kayıtsız bir şekilde çalıştığı belirlendi ve bu durum, 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirilmesine sebep oldu.

Kira Geliri Beyanı Yapan Mükellef Sayısı Arttı

GİB, kira gelirlerine yönelik yaptığı çalışmada, kiracı bulunan 425 bin konutu denetledi. Bu çalışma sonucunda 376 bin yeni mükellefin beyan vermesi sağlandı ve bir önceki yıla göre yüzde 26 artış olduğu belirtildi.

Ayrıca, 55 bin mükellef geçmiş yıllara ait kira beyannamelerini verdi ve toplamda 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi. GİB, kira gelirlerinin doğru beyanı için benzer çalışmaları sürdürecek.

Bandrollü Ürünler ve Denetimler

Tütün ve alkollü içkilerde bandrol uygulamasıyla kaçak ürünlerin tespiti kolaylaştı. 2024 yılında 16 milyondan fazla sigara ve alkollü içki ile yaklaşık 600 milyon dal makaron denetlendi. Tespit edilen kaçak ürünler kolluk kuvvetlerine bildirildi.

Kayıt Dışı Hasılat İçin Çalışmalar

GİB, nakdin yoğun olduğu sektörlerde izaha davet ve gönüllü uyum çalışmalarına başladı. Fiziki ve sanal POS cihazları ile yapılan tahsilatlar, analiz edilerek kayıt dışı hasılatlar üzerinde duruldu.

Özel konuları da içeren 25 farklı konuda vergi kaybına neden olan mükellefler belirlendi. 137 bin 25 mükellefle gönüllü uyum ve izaha davet çalışması başlatıldı ve 27,3 milyar lira kayıt dışı hasılatın beyanı alındı.

Çalışmalar sonucunda kayıt dışı bırakılan hasılatı beyan etmeyen mükellefler hakkında yasal işlem yapılacak.

Related Posts

En düşük emekli maaşı artırılacak mı? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamları için geri sayım başladı. Perşembe günü TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Peki 14 bin 469 TL olan en düşük emekli aylığı da artacak mı? Merak edilen soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yanıt verdi. İşte detaylar… 

Boğaz’ın incisi yarı fiyata gitti

İstanbul Kuruçeşme’deki Les Ottomans otelin bulunduğu yalının satışı için açık artırma usulüyle dijital ihale yapıldı. İhaleyi, 3.2 milyar lira veren Serdar Bilgili’nin şirketi BLG Varlık Yönetim kazandı. Otelin eski sahibi Ünal Aysal, iptal davası açacağını açıkladı.

UTTS’de son gün: TTB takmayanlara140 bin liraya kadar ceza

UTTS’de son gün: TTB takmayanlara140 bin liraya kadar ceza

Bakan Şimşek duyurdu, kamuda yeni dönem başlıyor! Anında tespit edilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarruf tedbirlerinin izlenmesi amacıyla “Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi”ni devreye aldı. Edinilen bilgilere göre, yapay zekanın Bakanlık bünyesinde kullanılmasına tüm hızıyla …

Suudi Arabistan’da işsizlik düştü

Suudi Arabistan işsizlik oranı rekor düşük seviyeye geriledi.

Hangi hisseler kazandırdı, hangileri kayıp yazdı? BIST 100’de haftalık performans

Borsa İstanbul’da 24–27 Haziran haftasında yatırımcısını memnun eden ve en çok kaybettiren hisseler belli oldu. BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,19 değer artışıyla tamamlarken, bazı hisseler öne çıktı; bazıları ise dikkat çeken düşüşler yaşadı. BIST …